Focus 800

Verkocht

Algemene beschrijving

De Focus 800 is een prachtige daysailer met super zeileigenschappen. Dit zeiljacht de "Blauwe Reiger" is een 8 meter lange open zeilboot en is snel, comfortabel, stabiel. Alleen of met vrienden, in de ruime kuip met twee verplaatsbare teak banken en opklapbaar teaktafel, kunt u volop genieten of fanatiek wedstrijd. "Single-handed sailing in style” in een “eye-catching headturner” dat is de Focus 800. Dit polyester zeiljacht heeft teakdek in ronding gelegd met teak vissing en mahonie lijfhouten, een inboard dieselmotor wat manouvreren zeer comfortabel maakt. Ook krachtig op grote wateren! Verder heeft deze Focus 800 mooi dekkleed over gehele jacht. Mooie zeilen in goede tot zeer goede staat, waaronder: rol-keerfok(zeer netjes), half-winder met eigen stag en rol-systeem(zeer netjes), genua(zeer netjes), doorgelat grootzeil op te bergen via rol-giek van wit gelakt carbon-fibre. Het onderhoud van houtwerk, romp en motor keurig bij gehouden. Iedere winter in loods gelegen. Laatste antifouling en motorservice voorjaar 2023. De zeil foto's zijn gemaakt van een zusterschip met windkracht 5. 

Algemeen

Ontwerper
Martijn van Schaik
Werf
Focus sails & sailing - Sneek(NL)
(Niek Goes)
CE
C
Rompvorm
Rondspant
Rompkleur
Blauw
Doorvaarthoogte normaal
10,1 m
Diepgang
105 cm
Waterverplaatsing
1.400 kg
Ballast
450 kg
(gietijzeren kiel)
Besturing
Helmstok
met verlenger
Kiel/zwaard
Vaste kiel
(bulb / gietijzer)

Accommodatie

Opmerkingen

twee teak banken in de kuip (verplaatsbaar of uit te nemen), teak wegklap tafel in de kuip. 

Motor en elektra

Start type
Elektrisch
Type
Binnenboord
Merk
Bukh
Bouwjaar
2001
Aantal cilinders
1
Vermogen
10 pk
Brandstof
Diesel
Verbruik
1 liter/uur
Overbrenging
Saildrive
Voortstuwing
Schroef
2-blads klap-schroef
Koeling
Direct
Brandstoftank aantal
1
Oliedrukmeter
Temperatuurmeter
Accu
1 x
Dynamo
Voltage
12V

Navigatie en elektronica

Log/snelheid
Raymarine Bidata ST40 (2017)
Dieptemeter
Raymarine Bidata ST40 (2017)
Navigatieverlichting

Tuigage

Aantal masten
1
Mast materiaal
Overig
Selden (wit gelakt carbon-fibre)
Grootzeil
(goed)17,6 m2 tri-optimaal gesneden, 5x doorgelat en hoes
Rolgrootzeil
rolgiek wit gelakt carbon-fibre
Fok
rol-keerfok(goed) met hoes
Halfwinder, bollejan
(zeer netjes) met eigen rol-stag (eenvoudig op- en af te klikken)
Handmatige lieren
1
Selftailing
2
Opmerkingen

Rijke uitstraling en onderscheidend vaareigenschappen!

De Focus 800 is bedoeld voor liefhebbers van klassieke schepen die stabiliteit, snelheid, comfort en bedieningsgemak belangrijk vinden. Zij doet denken aan de zeiljachten zoals je die in de dertiger jaren veel zag: traditionele lijnen met overhangen, voor en achter die nergens lijken te stoppen.

Het verschil zit in de polyester romp, de tuigage en het onderwaterschip met bulbkiel en balansroer. Het bijzondere van de Focus is dat deze speciaal ontworpen is als een grote comfortabele eenmansboot. Alle trimlijnen en schoten naar de trimtafel. Hiermee heeft de stuurman/vrouw volledige controle onder handbereik en hoeft een bemanning niet beslist actief mee te zeilen maar kan volop genieten van de rust en het water.

Veel aandacht is besteed aan gebruiksgemak en comfort. Zo lopen alle lijnen onder de vloer naar de zogenaamde trimtafel in de kuip. Door deze voorziening kan de Focus 800 prima “single-handed” gevaren worden. Belangrijk voor de stabiliteit is de bulbkiel van 450 kg. Deze Focus 800 is geleverd met een dieselmotor met saildrive. Doordat de motor voor het roer zit, ontstaat er een optimale druk en blijft de boot onder alle omstandigheden goed manoeuvreert.

Uitrusting buitenom

Ankers & materiaal
1 x Rvs
Anker bevestiging
Lijn
Dekzeil(en)
over gehele boot (goed)
Teakdek
Stootwillen, lijnen
Opmerkingen

extra verzonken kikkers in achterdek, extra wegneembare bank (2017), giek-kleed. In 2019 en 2021 zijn er verbeteringen en versterkte cunstrucities toegepast voor de mast ondersteuning en vernieuwen en versterken van de trim-tafel. Totaal voor €. 7.000,- aan verbeteringen toen uitgegeven. Alle onderhouds facturen zijn overigens aanwezig van 2017 t/m juni 2023. 

Veiligheid

Bilgepomp
Handmatig